Diumenge, 18 De Agost De 2019
c/ Abeurador, 1 L'Albi, L'Albi - 25450
Telèfon: 973 175004
Fax: 973 175858

Història

La Vila de l'Albi

Foto

Al sud de les Garrigues, ocupa un territori característic de paisatge trencat, on domina l'olivera i l'ametller, alternant amb clapes de bosc i petits horts vora els rius Set i els Gorgs, que davallen des de la serra de la Llena fins als Plans del Segrià.
La meitat septentrional del terme constitueix la vall anomenada de les comes de Vinaixa, que desguassa més avall de les Borges Blanques al torrent de la Femosa, afluent, per l'esquerra del riu Segre.
La vila es troba situada en un coster a peu del Castell o palau baronial actualment enrunat.

Castell de l'Albi

Foto

La primera referència d'aquest castell data de l'any 1179, en un conveni establert entre el rei Alfons "el Cast" i Guillem de Cervera, on el rei li encomana diversos castells, entre ells el "castrum de Albio".
Es va construir en estil romànic i després gòtic, tal com es pot veure encara en les restes del celler i la presó. A partir de l'any 1336 es va engrandir i es va convertir en un dels edificis més sumptuosos de Catalunya. Va ser lareforma feta al final del segle XVI la que el transformà en un palau del més pur estil renaixentista.
El castell era propietat dels barons que tenien les terres del terme de l'Albi. Els primers barons o senyors de l'Albi van ser Guillem de Timor i la seua esposa, que van obtindre aquest títol l'any 1202. Des d'aleshores, a l'Albi sempre hi ha hagut baró o baronessa. Els Barons de l'Albi van destacar sempre en la història de les nostres terres catalanes, com militars, eclesiàstics i escriptors. Dos barons han estat virreis a l'illa de Sardenya (s.XV) i a la de Mallorca (s.XVII), tres han mort en batalles: Rubinat (1461), Gaeta (1503) i Solsona (1655). Durant les guerres Catalanes, els Senyors del castell van recolzar les pretencions reials del Compte Jaume d'Urgell, del Príncep de Viana, de l'Arxiduc d'Àustria (Carles III) i de Carles VII.
Actualment és propietat de l'ajuntament, que amb una inversió de més d'un milió d'euros, ha dut a terme una exhaustiva excavació arqueològica, i unes obres de consolidació i restauració per convertir-lo en un centre museogràfic i pluricultural.

Es pot visitar cada dia, demanant-ho a l'ajuntament.

Mapa Web